Lotus corniculatus L. subsp. delortii (Timb.-Lagr.) O. Bolòs et Vigo

Família: LEGUMINOSAE

Gènere: Lotus

Nom comú català: Corona de rei. Lot corniculat.

Nom comú castellà: Corona de rey. Cuernecillo del campo.

Distribució per províncies: Barcelona. Castelló. Girona. Lleida. Tarragona. València.

Distribució general (Fitogeografia): Pluriregional

Època de floració: GenFebMarAbrMaiJunJulAgoSetOctNovDes

Formes vitals: Hemicriptòfit.

Hàbitats: Camps de conreu, Vores de camins, llocs alterats. Superfícies rocoses, parets seques i marges. Pastures seques vivaces, roquissers, talussos i herbassars feblement ruderalitzats.

Característiques: Herba perenne, en general petita (de 10-40 cm d'alçada), amb tiges ererctes o procumbents. Les fulles són compostes i presenten 5 folíols, els dos inferiors molt propers a la tija i amb aparença d'estípula. La inflorescència és un glomèrul de 3-6 flors, situat sobre un llarg peduncle axil·lar. El calze està dividit en 5 dents erectes. La corol·la és groga, encara que pot tenir tonalitats vermelloses, i quan es seca sol tenir color verdós. El fruit és un llegum recte i cilíndric, amb dues valves que s'enrotllen en espiral quan s'obren.

Observacions: Lotus corniculatus és una espècie molt polimorfa, de la que se n'han descrit nombroses subespècies. Aquesta en particular, es distingeix de les altres per tenir folíols amples i el calze groguenc i poc zigomorf, amb les dents més llargues que el tub. Dins una mateixa subespècie, la pilositat de la planta és molt variable (desde glabra a molt pilosa).