Laurus nobilis L.

Família: LAURACEAE

Gènere: Laurus

Nom comú català: llor. Llorer.

Nom comú castellà: Laurel.

Distribució per províncies: Barcelona. Girona. Illes Balears. Tarragona. València.

Distribució per illes: Mallorca. Menorca. Eivissa.

Distribució general (Fitogeografia): Mediterrània-oriental

Usos i propietats: Aromàtica. Comestible o usos alimentaris. Medicinal.

Categoria UICN: LCRisc mínim

Època de floració: GenFebMarAbrMaiJunJulAgoSetOctNovDes

Formes vitals: Macrofaneròfit.

Hàbitats: Escletxes de roques i penya-segats. Plantes de jardí. Llocs ombrívols i humits. Torrents i penyals. També cultivat.

Característiques: El llorer és un arbre amb fulles lanceolades, coriàcies i aromàtiques, de color verd fosc. Les flors són blanques, surten en umbel·les a les aixelles de les fulles. Aquest arbre ha estat cultivat des de temps immemorial, per tant la seva distribució original és confusa. Però podem estar bastant segurs de que és un arbre propi de la nostra flora perquè viu a llocs molt naturals: escletxes de les parets rocoses; esporàdicament pot arribar a ser abundant. Probablement és tracta de les restes de boscos de llorers que van viure a les nostres illes fa milers d'anys.

Observacions: Les fulles han estat emprades per a cuinar, ja que desprenen un fort aroma. També és usual des de temps molt remots l´utilització de corones de llorer per posar als herois.

Origen: Mediterrani fins a Àsia Menor

Situació al Campus UIB: Claustre Ramón Llull, en alineació a l'aparcament de l'edifici Mateu Orfila,a l'aparcament de l'edifici Arxiduc Lluís Salvador i al Jardí de Son Lledó.